zeewier kopenOnlangs waarschuwde hoogleraar Robin Peeters dat het laten staan van brood gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. De reden daarvoor zou zijn dat je volgens hem dan een verhoogd risico hebt op een jodiumtekort. Hij adviseert om de dag met minstens 2 sneetjes te beginnen. Moeten we dit advies serieus nemen of is er ook een andere waarheid?
Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten die in het lichaam gewoon als suiker worden opgenomen. Brood verhoogt dan ook sterk de bloedsuikerspiegel. In een land waar bijna 50% van de bevolking last heeft van overgewicht en waar 1 miljoen diabeten leven, vind ik het adviseren van koolhydraatrijk brood niet zo handig. Het argument dat er jodium in zit vind ik allesbehalve sterk. Als ik jodium aan cola toevoeg, moeten we dan allemaal aan de cola?
Brood heeft veel nadelen in mijn ogen. Het bevat veel calorieën in de vorm van zetmeel. Zetmeel bevat glucose en dat is een type suiker. Daarbij kunnen veel mensen, zonder dat ze het weten, niet tegen gluten. Ongeveer de helft van de Nederlanders kampt met darmklachten. Het Voedingscentrum raadt ons aan om brood te eten vanwege de vezels, maar deze vezels zijn zo fijngemalen dat ze nagenoeg niets meer voor onze gezondheid doen.
Zout
Nu komt het… Het Voedingscentrum, de overheid en de consumentenbond waarschuwen veelvuldig voor het gebruik van zout. Zout zou de gezondheid ernstige schade toebrengen omdat het volgens hen onze aderen beschadigt. Maar deze partijen raden wel brood aan omdat er jodium in zit en aan brood wordt bakkerszout toegevoegd. Bakkerszout is niets anders dan natriumchloride, kaliumjodide en antiklontermiddel E535. E535 is een synthetisch antiklontermiddel, dat ook wel de naam natriumferrocyanide draagt. Cyanide is in deze verbinding licht giftig. Het zout is arm aan mineralen en doet weinig goeds voor onze gezondheid.
Brood
In brood zitten, vergeleken met groenten, maar weinig vitaminen en mineralen. In feite is brood een lege bron van koolhydraten. Ik vraag mij af waarom professoren en het Voedingscentrum deze lege bron van koolhydraten telkens de hemel in prijzen. We bewegen ons bijna allemaal te weinig, waardoor we weinig koolhydraten verbranden. We zijn toch dik genoeg?
Andere bronnen
Voor vitaminen en mineralen kunnen we de lege koolhydraten zoals brood, pasta en witte rijst vervangen door meer groenten. We krijgen dan meer dan genoeg vezels binnen en hebben daar echt geen brood voor nodig. Voor jodium zijn er ook veel opties. Je kunt wekelijks wilde vis zoals haring of makreel op het menu zetten, maar er zijn ook genoeg plantaardige alternatieven. Zoals de zeewieren van Bio-Mare in onze webshop.

Wist je dat je zeewierpoeder ook kunt gebruiken door de salade? Zeewier geeft niet alleen een lekkere smaak, het is ook nog eens een bron van omega 3, jodium en gunstige vezels voor de darmen.

 

Bron: aHealthylife