Onlangs bezocht ik een congres waar Jodiumtekort één van de onderwerpen was die aan de orde kwam. Ik schrok van het oplopende getal van mensen met een Jodiumtekort.

Wat is een Jodiumtekort en hoe herken je zo’n tekort?

zeewier kopenJodiumtekort

Jodium is een essentieel spoorelement. Essentieel wil zeggen dat Jodium niet wordt aangemaakt door ons lichaam zelf, maar via de voeding moet worden opgenomen. Jodium wordt voornamelijk gebruikt en opgeslagen in de schildklier. Door de veranderende voedingsgewoonte,  zoals het minder eten van brood en zout waaraan Jodium wordt toegevoegd (JoZo zout), is het tekort aan Jodium een logisch gevolg. Mits je voeding eet die vanuit de natuur rijk is aan Jodium zoals Zeewier en ander zee voedsel.

Klachten

Wanneer je een Jodiumtekort hebt krijg je niet direct klachten. Het lichaam heeft daar op korte termijn prima oplossingen voor. Maar daarover straks meer. Als je langdurig te weinig Jodium binnenkrijgt kun je te maken krijgen met klachten als vermoeidheid, gewichtstoename, verzwakking van je lichamelijke en geestelijke kracht, droog haar en haaruitval, trage hartslag, nervositeit, kouwelijk, obstipatie, slechthorendheid, hese stem, diepere stem of krakende stem, pafferig gezicht, gezwollen ogen en een droge, opgezette huid, dikke enkels, spierpijn en krampen, geheugenverlies en concentratiestoornissen.

Komen deze klachten je bekend voor en wil je weten of deze klachten te maken hebben met een Jodiumtekort? Neem dan contact op met een deskundige. Je kunt middels een urinetest achterhalen of je voldoende Jodium in je lichaam hebt.

Schildklier

De schildklier is een orgaan in de keel en produceert schildklierhormonen met behulp van Jodium. Hoe beter de werking van je schildklier, des te beter zijn de hormoonniveaus in je lichaam! De schildklierhormonen zijn onmisbaar voor de volgende lichaamsfuncties:

  • spijsvertering
  • hartslag
  • groei
  • zenuwstelsel
  • temperatuur
  • vetverbranding
  • spierspanning en werking gewrichten
  • vochthuishouding
  • werking hersenen

De werking van de schildklier is afhankelijk van een aantal voedingsstoffen waarvan Jodium de belangrijkste is. Om Jodium goed te laten werken zijn ook andere voedingsstoffen nodig, zoals selenium, zink en magnesium.

In Zeewier treffen we al deze belangrijke stoffen aan!

Stapelen

Regelmatig krijg ik de vraag of je bang moet zijn om teveel Jodium binnen te krijgen. Een terechte vraag, zeker omdat een teveel van sommige vitamine, mineralen of spoorelementen schadelijk kan zijn voor de gezondheid doordat deze kunnen gaan “stapelen”. Wanneer er teveel Jodium in ons lichaam komt zal het lichaam dit vanzelf uitscheiden via de urine, je plast een teveel dus gewoon uit.

Zelfregulatie

In geval van Jodium regelt het lichaam veel zelf. Bij een tekort aan Jodium in het lichaam filteren de  nieren Jodium uit de urine en zorgen dat deze Jodium weer in de bloedbaan terecht komt. Hierdoor kan het Jodium worden heropgenomen door de schildklier. Ook worden er meer Jodium-receptoren aangemaakt in de schildkliercellen en kan er meer Jodium worden opgenomen in de cel. Hierdoor merk je in de eerste periode nog helemaal niets van een Jodiumtekort. Mooi hè?

Wanneer je rustig begint met het Jodiumrijke Zeewier voorkom je mogelijke klachten als gejaagdheid en een hoge hartslag. Het lichaam went aan de nieuwe Jodiumvoorraad en zal het aantal Jodium-receptoren in de schildkliercellen weer normaliseren.

Door middel van het gebruik van Zeewierpoeder of Zeewiercapsules kun je gemakkelijk de dosering aanpassen aan de dagelijkse behoefte en kan een Jodiumtekort verleden tijd worden.

Wat altijd geldt is dat er geen standaard hoeveelheid te noemen is die voor iedereen goed zal zijn. Iedereen is anders en reageert ook anders. Daarnaast zijn er ook andere factoren die meespelen zoals overige voedselinname, leefstijl en gezondheid.

Blijf niet met een Jodiumtekort doorlopen, ga aan de slag! 

Heb je vragen? Mail me gerust! 

Disclaimer voedingsdoelen

Zeewierkopen.nl geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. Zeewierkopen.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.