Over Mariska

Hoi, ik ben Mariska van Erk. Op 18-jarige leeftijd werd bij mij MS geconstateerd. In die tijd waren er geen medicijnen die werden voorgeschreven voor de klachten die ik toen had. Ik werd naar huis gestuurd met het advies goed naar mijn lichaam te luisteren. Tijdig rust te nemen en alcohol, chocolade en varkensvlees te vermijden.

Ik besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ik was 18 en had een hele andere voorstelling van mijn leven dan een leven met beperkingen vanwege MS. Omdat de reguliere geneeskunde mij niets kon bieden om mijn klachten te verminderen ging ik op zoek naar andere mogelijkheden.

Als je net een diagnose te horen hebt gekregen krijg je vanuit je omgeving veel goedbedoelde adviezen en tips. Eén van die adviezen sprak mij aan; “tarwegras capsules”, Barley Green genaamd. Tarwegras producten waren toen nog niet in Nederland verkrijgbaar dus liet ik de Barley Green capsules uit Amerika komen. Tarwegras bevat chlorofyl wat een gunstige werking heeft op het immuunsysteem. Ik ontdekte dat ik steeds meer energie kreeg en ik de dagelijkse dingen weer op kon pakken. De interesse voor gezonde voeding was geboren!

Een paar jaar later kwam ik in contact met een natuurkundig geneeskundig therapeut die met zeewieren werkte. Omdat de Barley Green capsules best een dure aangelegenheid was besloot ik om zeewieren te gaan gebruiken en zo de Barley Green capsules te vervangen.

De zeewieren werden aangeboden in een plantaardige capsule vorm. In het begin nam ik zo’n 10 capsules per dag, aangevuld met een gezond voedingspatroon. Hierdoor ging mijn lichaam zich ontgiften. De tarwegrascapsules hadden absoluut goed voorwerk gedaan, maar de zeewieren maakten het proces af. Daarna heb ik de inname afgebouwd tot 4 capsules per dag. Ik merkte naast de toename van energie ook dat de schubs  (ontstekingsaanvallen door MS) zich tot een minimum beperkten.

Jaren later ben ik de zeewier in poedervorm gaan gebruiken. De poeder wordt opgelost in 1 tot 1,5 liter lauw water en gedurende de dag opgedronken. Het voordeel van de poedervorm is dat de opname van de vele voedingsstoffen in ons lichaam al kan beginnen via de slijmvliezen in de mond. Bij inname middels capsules kan dit proces pas beginnen in de maag wanneer de capsule wordt opgelost.

Naast het innemen van zeewier gebruik ik de poeder voor het verzorgen van een aangedane huid zoals wondjes, schraalheid, acné of eczeem. Ik meng een klein beetje poeder met een paar druppels water tot een zalfje en smeer dit op de huid. Ik laat dit meestal ’s nachts intrekken onder een gaasje of een pleister.