Niet vaak hoor je dat mensen het hebben over een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn, obstipatie of juist het tegenovergestelde. Dit is ook wel begrijpelijk, want dit is natuurlijk geen onderwerp dat je even bij een sociale gelegenheid aansnijdt. Bij mijn consulten moet ik er ook vaak over doorvragen, want weinig cliënten beginnen er uit zichzelf over. In mijn praktijk kom ik tot de schokkende ontdekking dat juist ontzettend veel mensen darmproblemen hebben. Dus hoog tijd om hier meer aandacht aan te geven!
Zeker als je weet dat overgewicht, auto-immuunziekten, huidproblemen, longproblemen, allergieën en psychische aandoeningen zeer duidelijk een link hebben met een slechte darmwerking, beter bekend als een “lekkende darm” (Leaky gut).
Laten we bij het begin beginnen. Wat gebeurt er nu bij het verteren van voedsel? De vertering in de mond begint door de aanmaak van speeksel en het kauwproces. Vervolgens passeert de voedselbrij de maag en het maagsap, dan de darmen en uiteindelijk komen de voedingsstoffen in het bloed of de voedselresten in de ontlasting terecht. Vanuit verschillende organen zijn de verteringsenzymen aanwezig in de darmen om het verteringsproces af te maken met behulp van de darmflora. De verteerde voedingstoffen kunnen vervolgens door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen.
Zo zou het verteringsproces behoren te verlopen. Bij veel mensen gaat dit blijkbaar niet op deze manier met als gevolg onvolledig verteerde voedingsstoffen die:
- voor gasvorming, buikpijn en onregelmatige stoelgang zorgen;
- de darmwand beschadigen (lekkende darm);
- in het bloed terecht komen.
Beschadigde darm
Als de darmwand beschadigd is kan deze gaan lekken. Hierdoor kunnen er stoffen buiten de darm terecht komen die daar eigenlijk niet horen. Dit zijn stoffen zoals onvolledig verteerde voedselresten, gifstoffen en andere stoffen die de darmwand hoort tegen te houden om vervolgens via de ontlasting het lichaam te verlaten.
Door deze “verkeerde stoffen” in het bloed kan op langere termijn:
- het immuunsysteem onder druk worden gezet;
- lichaamsprocessen op alle niveaus verstoord worden;
- de lever zwaar belast worden.
Een verstoord overbelast immuunsysteem kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhogen, de bijnier uitputten en in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziekten ontstaan. Bekende voorbeelden van auto-immuunziekten zijn Coeliakie, ziekte van Crohn, Diabetes type 1, MS en Reuma. Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren, zoals bij ADHD, dyslexie en psychoses. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen. Mensen met deze aandoeningen zijn zeer gebaat bij het helen van een “lekkende darm”. Maar ook “gezonde” mensen zijn gebaat bij een ultieme darmwerking en vertering en voor een goede aanvoer van de juiste micro- en macronutriënten naar het bloed.
Candida
Naast een slechte vertering is er nog een andere belangrijke oorzaak van het ontstaan van een lekkende darm, namelijk de schimmel “Candida”. Dit is een schimmel die van nature in een kleine hoeveelheid in de darm thuishoort en deze hoeveelheid wordt in balans gehouden door de rest van de darmbacteriën. Het probleem ontstaat wanneer deze schimmel gaat woekeren. In dit geval kan de darmwand door de schimmel aangetast worden. De oorzaken hiervan kunnen zijn: zware antibioticakuren en teveel suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol in de voeding.
Tips
Als ik cliënten met darmproblemen wil helpen moet ik de vertering bekijken over de hele linie.
Voeding:
Allereerst is van belang welke voeding gegeten wordt. Belangrijk is om zo min mogelijk voeding te nemen waar de schimmel Candida door kan gaan woekeren. Let dus op met suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol. Het is zeer persoonlijk welke voeding slecht verdragen wordt en van groot belang om dit te achterhalen. Het is slim om een dagboek bij te houden waarin je registreert wat je gegeten hebt en hoe de darmen reageerden om zo een patroon te kunnen ontdekken. Als je merkt dat je problemen hebt met het eten van eiwit en dan ook brandend maagzuur hebt, is het handig om niet te veel koolhydraten te eten in combinatie met eiwit, omdat dit de eiwitvertering in de maag kan bemoeilijken. Ook is het verstandig om kleine porties tegelijk te eten; grote porties belasten het verteringssysteem meer.
In de mond:
De vertering begint al in de mond door het kauwproces en het mengen met speeksel. In het speeksel zitten verteringsenzymen. Het is dus zeer belangrijk voor een goede vertering om het voedsel goed te kauwen (liefst 25 keer) en het speeksel goed te laten mengen. Wees daarom zuinig met drinken tijdens het eten.
In de maag:
In de maag vindt de vertering plaats met hulp van het maagzuur. Verteringsproblemen in de maag hebben vaak te maken met een tekort aan maagzuur. De belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur zijn stress, ouder worden en alcohol. Naast verteringsproblemen kunnen er brandend maagzuur en infecties optreden. Het verminderen van stress en alcohol en het gebruik van Zeewier geeft een positief effect op de vertering in de maag.
In de darm:
In de darm dragen enzymen van de alvleesklier en de darmflora zorg voor de verdere vertering. Een slechte darmflora, overwoekering met Candida en een slechte aanmaak van verteringssystemen kunnen dit proces bemoeilijken. Met de juiste voeding om Candida klein te houden, het beperken van stress, antibiotica gebruik (alleen als het echt niet anders kan) en het gebruik van Zeewier, kunnen uitkomst bieden. Ook een goede buikademhaling heeft invloed op de darmwerking.
Tenslotte zijn er naast deze belangrijke tips om het beschadigen van de darm te verkomen nog een paar trucs om het herstellen en dichten van de darmwand te bespoedigen:
- één of maximaal twee dagen vasten met groentesappen kan een methode zijn. Hierdoor krijgt de darmwand de kans om zich te herstellen
- APS therapie (www.mariskavanerk.nl), bevorderd het herstel en werking van lichaamsprocessen
- gebruik van Zeewier, zeewier bevat belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, zink en glutamine die de darmwand kunnen helpen herstellen.